Cara Nak Buat Petai Jeruk Sedap

Tapi itulah selagi entri cara-cara. Just perlu adakan bahan utamanya iaitu cili.


Food Lifestyle Education Parenting Diy Cararesepi

Tapi hari ni nak buat cara lain pulak.

. Siapangkat hidangkan dengan nasi. Petai jeruk antara ulam yang sedap dan merupakan satu makanan yang agak mahal kalau mahu beli diluar. Kalau buat banyakguna air suam dan garam lebih banyak mengikut kuantiti petai.

Ada buah mangga muda di rumah mak-mak boleh cuba buat jeruk ikut cara dan tip yang dikongsikan ini. Resepi ni diturunkan oleh ibu beliau yang. Cara Buat Petai Jeruk Nak RANGGUP Sedap Tapis Semalaman Guna Garam Kasar.

2 sudu teh garam. Beberapa papan petai Beberapa biji cili api Air Garam secukupnya Botol Cara Membuat. Biasanya KNor buat dlm 2 - 3kg buah mangga muda.

Jumlah garam agak-agak sahaja. Selepas itu masukkan ke dalam bekas dan masukkan air dan garam. Ikan Bilis mengikut banyak yang anda nak.

1 genggam cili padi hijau 2 biji limau nipis 3 biji cili. Masak air gula dan biarkan suam. Panaskan minyak agak-agak macam nak goreng ikan.

Ni cara buat petai jeruk style mak jana. Beliau siap berkongsikan petua. Cara membuat telur rica daun jeruk.

CARA BUAT JERUK PETAI SEDAP RANGGUP TAHAN LAMA. Step paling best pada saya. Dah nampk kulit petai bertukar warna nak kekelabu macam dalam gambar angkat dan toskan airnya.

Agak-agak dah boileh pegang petai yang ditoskan tadi keluakan isinya. Kacau hingga garam larut dan tuangkan dalam botol berisi biji petai. Buang air rebusan dan masukkan air baru agar cepat sejuk bagi keluarkan petai dari kulitnya.

Buang air rendaman tadi dan bersihkan mangga. Sangat senang nak buat Jeruk Petai. Cara Membuat Petai Jeruk Jeruk Petai.

Tak nak masin sangat sebab tujuannya hanya nak kurangkan rasa masam belimbing. Kalau terbeli petai banyak pun boleh cuba cara ini tidaklah membazir jika petai tidak habis diguna. Mula-mula potong petai agar mudah untuk direbus.

Cara boleh digunakan untuk kedua-dua resipi. Ada ramai yang kongsikan cara nak buat sambal penyet yang sedap. Cara membuat botok teri petai cina.

Dah nampk kulit petai bertukar warna nak kekelabu macam dalam gambar angkat dan toskan airnya. Seteusnya masukkan sotong petai dan air asam jawa. Cara membuat aiskrim dengan mix semua bahan.

3 ulas cili api merah. Yang sama macam kedai yang sebijik macam rasa resepi dari tanah asal. Bila teragak nak masak lauk campur petai je boleh pakai terus petai jeruk sedia ada.

Dah lengkap menu lunch. Pastikan petai yang segar muda biji besar-besar untuk kepuasan berganda. Perap selama dua hari pada suhu bilik.

Bukan susah pun nak dapatkan resepi jeruk petai ni Google kan ada. Goreng ikan bilis sampai garingAngkat. Pukul smpai berbuih dan gula larut.

Hari ni saya nak kongsi cara buat petai jeruk. Susun buah dalam balang dan tuangkan air gula yang hampir sejuk. Terima kasih Rozana Hashim AsSalihin untuk perkongsian resipi Jeruk Petai ini.

Bagi sesiapa yang sukakan petai mesti akan cuba buat resipi ini. Memang lagi banyak petai lagi leceh nak proses tapi bak kata pepatah dulu-dulu susah dahulu senang lenang kemudian. Lain orang lain sikit caranya ye.

Bukan susah pun nak dapatkan resepi jeruk petai ni Google kan ada. Cuci biji petai dan masukkan ke dalam botol yang telah berisi air dan garam. Cara Buat Cili Jeruk Supaya Kekal Rangup Krup Krap Bila Makan May.

Kondisinya masih sedap dan rangup. Agak-agak dah boileh pegang petai yang ditoskan tadi keluakan isinya. Masukkan petai dan rebus sehingga kulit petai bertukar warna.

Tapi itulah selagi entri cara-cara. Dah nampk kulit petai bertukar warna nak kekelabu macam dalam gambar angkat dan toskan airnya. 25 buah cabe rawit hijau.

Hantu petai wajib ada stok jeruk petai ini di dapur. Hari ni saya nak kongsi cara buat petai jeruk. Jadi macam kacang rebus gitu.

Didihkan air dah mendidih masukkan petai untuk direbus. Didihkan air dah mendidih masukkan petai untuk direbus. Kalau x tenggelam nanti biji petai yang x tenggelam kulit biji petai tu akan jadi gelap x cantik.

Kalau buat jeruk macam ni boleh tahan 6 bulan dalam peti ais walaupun disimpan lama petai tetap rangup dan sedap. Memang dasar tahu makan saja kerjanya. Memang sedap rangup tak lembik dan paling penting tanpa bahan pengawet.

Janji masa mula-mula beli petai tu perlulah segar sebelum dibuat jeruk. Jadi macam kacang rebus gitu. Bila nampak Jeruk tu garingmasukkan bawang besar mayangcili padi cili hijau pitong ikan bilis yang dah goreng tadi.

Saya lebih gemar kalau dijerukkan bersama kulit tetapi kena buang tulang kiri dan kanan dia. Tambah air dalam periuk dan buka api. Tidak dinafikan ulam-ulaman kampung sememangnya sedap dan memiliki khasiat yang bagus untuk kesihatan dalaman tubuh manusia.

Cara Buat Air Mojito Halal Sangat Sedap Dan Murah Kosnya. Rebus petai bersama kulitnya hingga mendidih atau sehingga petai kelihatan layu. Belah mangga kepada dua dan rendamkan bersama garam dan kapur selama satu jam.

Cara nak buat sardin sambal tumis. Tetiber Agak lama juga saya mencari resepi menjeruk buah ulam kegemaran saya ni. Cara Buat JERUK SAWI Sendiri Lebih Bersih Tak Terlalu Masin.

Apatah lagi makan dengan nasi panas dan ikan goreng. Semalam dah masak sambal ikan bilis petai warna merah. Rendam buah dengan air garam selam 1-2 hari.

4-5 sudu besar serbuk. Sambal Tumis Petai cara mudah yg Che Nom gunakan setiap kali kalau nak masak. Kali ni ada satu perkongisan cara macam mana nak buat petai jeruk seperti yang dikongsikan oleh Liana Ana ni.

Pastikan hingga airnya tenggelam. Toskan air garam dan bilas sedikit buah belimbing dengan air bersih. Cara untuk membuat Petai Jeruk.

Tetiber Agak lama juga saya mencari resepi menjeruk buah ulam kegemaran saya ni. Mata petai pula potong 123 untuk setiap keping. Apa kata kita cuba resepi jeruk mangga asam boi hasil perkongsian Puan Siti Suhaida Mohd Sani ini.

Ambil 1 cawan air suam dan masukkan 2 sudu teh garam halus. Goreng Jeruk Mandai yang dah potong nipis sampai garing. Jadi mari kami kongsikan cara buat petai jeruk yang mudah dan ranggup tahan lama.

Bila mengidam je stok dah ada banyak dalam peti mudah bila nak makan. Memang dasar tahu makan saja kerjanya. Cara untuk membuat Petai Jeruk.

Selama ni suka makan tapi tak tahu cara buat. Selama ni suka makan tapi tak tahu cara buat. Segera alihkan petai didalam bekas lain.

1 biji cili hijau. Bukan itu sahaja dengan isi petai yang mengembang lagi nikmat nak makan jeruk ni. Cara buat jeruk mangga sedap mangganya masam buat jeruk macam ni terus.


Cara Buat Petai Jeruk Yang Diidamkan Reflect Relax


Cara Cara Buat Petai Jeruk Homemade Yang Sedap Tak Lembik


Cara Cara Buat Petai Jeruk Homemade Yang Sedap Tak Lembik


Cara Buat Petai Jeruk Kekal Rangup Walau Berbulan Lamanya Sedap Dibuat Ulam Atau Dimasak Dengan Lauk Port Makan

No comments for "Cara Nak Buat Petai Jeruk Sedap"